Vitenskapelig foredrag på kulturkonferanse i Telemark

Fremlegg av paper på fagkonferanse
Tid for kulturforskning – tid i kulturforskning
HSN Bø, Telemark 26. – 27. januar 2017

Abstract
Moe, Per Johan:
Jules Verne, Telemark og tiden
Den franske forfatteren Jules Verne (1828-1905) skrev en rekke fortellinger der deler av handlingen foregår i Norge. Dette er ukjent for mange – sannsynligvis fordi lite av dette er oversatt til norsk. Hans litterære prosjekt gikk ut på å spre kunnskap gjennom engasjerende, illustrerte fantasireisebøker. Et særtrekk ved disse er at han veksler mellom roman- og sakprosasjangeren. I perioder lar han tiden stå stille i handlingen mens han legger inn lange sekvenser med faktainformasjon om kultur og geografi. (I romanen En reise til jorden indre, som tar utgangspunkt i Snorre Sturlasons Heimskringlatar han også leserne med på en av litteraturens første reiser tilbake i tid). Som hovedregel sammenfaller tidsperioden de enkelte fortellingene utspiller seg med det året forfatterens manuskript ble avsluttet.

For 155 år siden, før Verne skrev sin første roman, foretok han en reise til Telemark. Noen år etter kom fortellinger fra den nordlige ytterkant av Europa, slik som Kaptein Hatteras’ eventyrlige ferd til Nordpolen (1864/2014). Men noen roman med materiale fra forfatterens egen reise til Heddal, Rjukan og Gaustatoppen ble ikke skrevet før det var gått 25 år. I Det store loddet (1886/1971) beskriver Jules Verne dagliglivet til en familie som driver gjestgiveri i Vestfjorddalen. Felles for begge disse fortellingene er at han tilbakedaterer handlingen til tiden da han selv besøkte Norge og Telemark. I tillegg fraviker forfatteren den formidlingsformen han har etablert gjennom 30 bøker, ved å gjøre sin egen stemme hørbar i romanteksten med kommentarer om reisen i 1861[1].

I dette innlegget skal jeg blant annet se nærmere på forholdet mellom Vernes fiksjonstekst fra 1886 (Det store loddet) og elementer i hans egen reise-dagbok fra Telemarksoppholdet i 1861 og ellers sammenholde romanen med andre forfatteres dokumentartekster fra 1860-årene.
StartSide_PowPoint_kopi[PowerPoint presentasjon]

[Note 1] […] Telemark, sannsynligvis enestående i hele verden for sitt vakre landskap. Forfatteren har hatt den glede å besøke stedet. […] og han brakte med seg tilbake et inntrykk av sjarme og av poesi, som står som et levende minne, så han vil med glede dele med leseren denne enkle fortelling. – Jules Verne, 1886

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s