Jules Verne – skeptisk til ballonger

Jules Vernes første romanutgivelse Fem uker i ballong, kommer nå ut i nyoversatt, fullillustrert utgave på Vidarforlaget – omtrent på dagen 150 år etter at boken første gang ble trykket med bilder, i Paris 5. desember 1865. I bokens etterord kommenterer jeg forfatterens skepsis til ballongen som fremkomstmiddel. Samtidig vektlegger jeg fortellingens klare inspirasjonselementer fra Edgar Allan Poes fiksjonstekst ‘The Balloon Hoax’. Begge fortellingene omhandler en ballong ved navn «Victoria». Vernes roman ble påbegynt halvåret etter at forfatteren kom tilbake etter en reise til Norge. Kanskje forfattervisjoner fra hans  fem uker i Norden forløste Fem uker i ballong. [Nettbokh.] I etterordet er også min oversettelse av Vernes avistekst fra 1873, ’24 minutes en ballon‘ der han selv er med på en ballongoppstigning. Utrag fra etterord kan leses her.
Dagbladet omtalte utgivelsen mandag 25. januar 2016
– se nettutgave

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s